Kaura- ja soijatuotteet

Ilmaston kannalta soijatuotteet ovat eläinten lihaa parempi vaihtoehto. Kasvispohjaisten maidonkaltaisten valmisteiden ympäristövaikutukset ovat ravintosisältö huomioiden samaa luokkaa kuin rasvattomalla maidolla. Kasviperäisten tuotteiden käytöllä voidaan välttää tuotantoeläinten hyödyntämisen eettinen ongelma. 

Kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennettyjen soija- ja kaurajuomien, jogurtin kaltaisten soijatuotteiden sekä mehujen käyttöä suositellaan niille, jotka eivät nauti lainkaan maitovalmisteita. Soijapavuissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa, kuten tofussa ja tempehissä, on annosta kohden paljon kalsiumia. Soijaproteiini vastaa aminohappokoostumukseltaan parhaiten eläinproteiinia. Soijaproteiinin etuna on paitsi hyvä aminohappokoostumus, myös hyvä tuotevalikoima ja saatavuus. Useissa kasvikunnan tuotteissa jotain aminohappoa on hyvin vähän. Yhdistämällä täysjyväviljaa joko palkokasveihin (pavut, linssit, herneet) tai perunaan, sieniin, juureksiin tai muihin vihanneksiin saadaan hyvälaatuinen proteiiniseos, sillä niiden aminohappokoostumukset täydentävät toisiaan. 

Copyright 2014 by EkoCentria | Tämän aineiston tuottamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea.