Pavut, linssit, herneet

Papujen, herneiden ja linssien käyttö proteiinilähteenä vähentää ilmasto- ja ravinnekuormitusta. Helppo tapa ympäristövastuullisen reseptin muokkaamiseen on korvata osa eläinperäisestä proteiinilähteestä palkokasveilla. Satokaudella kannattaa suosia tuoreita herneitä ja papuja, muina vuodenaikoina kuivattuja herneitä, papuja ja linssejä. Kotimaisista palkokasveista herneitä (ja härkäpapua) on saatavana kuivauttuna ympäri vuoden.   

Palkokasvit (pavut, linssit, herneet, soija) poikkeavat muista kasviksista siten, että niissä on melko paljon proteiinia, ja niillä voidaan korvata lihaa. Muita hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat sienet, hamppuproteiini sekä sieniproteiinivalmiste quorn, joka löytyy pakastealtaasta. Palkokasvit sisältävät kasviksista eniten kuitua, sekä runsaasti folaattia ja rautaa. Samalla aterialla nautittu C-vitamiinipitoinen kasvikunnan tuote, esimerkiksi marjat tai hedelmä, parantaa myös kasvisperäisen raudan imeytymistä. Soijaproteiini vastaa aminohappokoostumukseltaan parhaiten eläinproteiinia. Useissa kasvikunnan tuotteissa jotain aminohappoa on hyvin vähän. Proteiinien laatu ja riittävä saanti varmistuu parhaiten, kun ruokavaliossa tai jopa yksittäisissä aterioissa yhdistetään palkokasvit, täysjyvävilja ja pähkinät tai siemenet.

Copyright 2014 by EkoCentria | Tämän aineiston tuottamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea.