ikonit logo

Kestävän ruokalistan suunnittelun periaatteet

Ruokapalveluissa suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät ruokalistalle valittujen raaka-aineiden alkutuotannosta. Kasvisten käytön lisääminen ja eläintuotteiden käytön vähentäminen ovat tärkeimmät keinot kasvihuonekaasupäästöjen eli hiilijalanjäljen pienentämiseen. Myös avomaakasviksia ja helposti säilyviä kasviksia suosimalla pienennetään hiilijalanjälkeä.

Luonnonmukaisesti tuotettujen (luomu) raaka-aineiden käyttö vähentää kemikaalipäästöjä, parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmukaisen tuotannon tiedetään myös sitovan hiilidioksidia ilmakehästä takaisin maaperään

Ruoantuonnon ja -kulutuksen ilmasto- ja ympäristökuormistusta voi vähentää 

  • lisäämällä kasvisten määrää proteiinilähteenä, erityisesti palkokasvien papujen, herneiden ja linssien käyttöä
  • vähentämällä lihan ja maitotuotteiden käyttöä 
  • käyttämällä kauden mukaisia raaka-aineita
  • suosimalla helposti säilyviä ruoka-aineita
  • suosimalla lyhyen toimitusketjun raaka-aineita

Lisätietoa ruoan- ja luomutuotannon ympäristö- sekä ilmastovaikutuksista:

Kasvua pellosta hankkeen -aineistot, ProAgria

Hiilensidonta, Luke 

Luomu edistää kestävää kehitystä, Pro Luomu ry