ikonit logo

Maitotuotteet

Luomumaidon tuotanto perustuu laidunnukseen ja luonnonmukaisen karkearehun käyttöön. Laiduntuotanto lisää maatalousluonnon monimuotoisuutta. Luomulehmillä on lajinmukaisemmat olosuhteet kuin tavanomaisessa tuotannossa ja luomuvasikat saavat juoda pidempään oman lajin maitoa.

Maidon ilmastovaikutukset ovat samaa luokkaa kuin sitä korvaamaan kehitettyjen nestemäisten kasvistuotteiden. Maidontuotannon ilmastovaikutukset syntyvät merkittävin osin rehuntuotannosta ja märehtijöiden tuottamasta metaanista. Maidontuotanto voidaan nähdä eettisesti ongelmallisena, mutta sillä on toisaalta myös ympäristöhyötyjä: Naudan rehunurmien viljelyssä voidaan hyödyntää alueita, jotka soveltuvat huonommin ihmisen ravintokasvien viljelyyn. Jos lypsykarja laiduntaa luonnonlaitumella, se lisää monimuotoisuutta ja voi myös ylläpitää perinnebiotooppeja. Luomumaidon kasvihuonepäästöt maitokiloa kohden olivat keskimäärin 11 % pienempiä kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Luomumaidontuotannon vahvuutena on myös tavanomaista tuotantoa selvästi alhaisempi ympäristön kemikaalikuormitus ja positiivisemmat monimuotoisuusvaikutukset. 

Vähärasvaisilla maitotuotteilla on alhaisempi ympäristövaikutus, sillä ne sisältävät enemmän vettä kuin rasvaisemmat maitotuotteet. Rasvaisia maitotuotteita ei ole syytä käyttää arkiruoissa. Juustoja tulisi käyttää harkiten, ruoanvalmistuksessa niiden sijaan on suositeltavampaa käyttää esim. kermaa, jogurttia tai kermaviiliä.

Maidossa on  hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, D- ja B-vitamiineja sekä paljon muita tärkeitä ravintoaineita. Rasvaisissa maitovalmisteissa on kuitenkin runsaasti kovaa rasvaa, sillä maidon rasvasta 2/3 on tyydyttynyttä. Tämän vuoksi on syytä suosia rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Kiinnitä huomiota myös maustettujen jogurttien ja viilien sokeripitoisuuteen.