ikonit logo

Raaka-aineiden ympäristökommentit

Ekoruokakoneessa raaka-aineiden ympäristövaikutuksista kertovan maapallosymbolin värit kuvaavat, millainen valinta on ympäristön näkökulmasta.
Raaka-aineisiin on liitetty myös ravitsemustietoa. 

Vihreä maapallo = ympäristön näkökulmasta hyvä valinta

Sininen maapallo = ympäristön kannalta keskimääräinen valinta

Harmaa maapallo = ympäristön kannalta huono valinta

Raaka-aineiden ympäristövaikutuksista kerrotaan tarkemmin ympäristökommentissa, joka avautuu viemällä hiiri maapallon päälle. Ympäristövaikutuskommenttien tausta-aineistona on hyödynnetty saatavilla olevaa tutkimus- ja tuotetietoa. Kommenteissa on pyritty huomioimaan raaka-aineiden käyttö ja ympäristövaikutukset koko elinkaaren aikana alkutuotannosta, jalostuksesta ja valmistuksesta.

Aterioiden ympäristövaikutuksia voi vähentää muokkaamalla reseptiikkaa ja ruokalistoja vastuullisemmaksi, vaikuttamalla asiakkaiden ruokatottumuksiin viestinnällä ja tarjoilulinjaston suunnittelulla. Samalla on tärkeää huomioida ruokahävikin ja siitä aiheutuvien ympäristövaikutusten vähentäminen. 

Raaka-ainekohtaiset ympäristökommentit on kirjoitettu sen hetkisen tutkimustiedon mukaan. Raaka-aineiden ympäristövaikutukset tarkentuvat koko ajan tutkimustiedon lisääntyessä. Ekoruokakoneen ympäristökommentteja tarkennetaan vuosittain.