Myllytuotteet

Luomuviljan viljelyssä hyödynnetään ja tuetaan maaperän omia ekologisia prosesseja. Kasvien tarvitsemia ravinteita kierrätetään hyödyntämällä viljelykiertoa, luomukarjan lantaa ja viherlannoitusta. Myös luomuviljelystä aiheutuu ilmastovaikutuksia ja ravinnekuormitusta, mutta myös erityisesti maaperän kuntoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä ympäristöhyötyjä. Jauhoissa ja hiutaleissa ei ole juurikaan hintaeroa luomun ja tavanomaisen raaka-aineen välillä. 

Viljan viljelyn ilmastovaikutukset ovat vähäiset. Rehevöittävät vaikutukset vaihtelevat aluekohtaisesti ja viljelytekniikasta riippuen. Suosi luonnonmukaisia lähialueen viljatuotteita, joiden kasvattaminen edesauttaa myös karjan lannan hyödyntämistä alueella. Viljatuotteet kannattaa ympäristövaikutusten näkökulmasta syödä ensisijaisesti puurona, toissijaisesti viljalisäkkeinä kuten suurimoina ja pastana ja viimeiseksi leipänä.

Kuitupitoinen ruokavalio ruokavalio vähentää sairauksien riskiä. Hiilihydraattien lähteinä kannattaa suosia täysjyväviljavalmisteita. Ravintokuidun saantisuositus on 25-35 g päivässä. Hyviä ravintokuidun lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Täysjyväviljassa ovat mukana kaikki jyvän osat kuori ja alkio mukaan lukien. Näin myös kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella. Täysjyväleivällä tarkoitetaan leipää, jonka valmistuksessa käytetystä viljasta vähintään 50 % on täysjyväviljaa. Muita täysjyväviljavalmisteita ovat esimerkiksi täysjyväpasta, täysjyväohra ja täysjyväriisi.

Copyright 2014 by EkoCentria