ikonit logo

Luomumerkinnät

Ammattikeittiöt eivät kuulu luomuvalvonnan alaisuuteen. Luomun käyttöä ammattikeittiöissä valvoo kunnan elintarvikevalvontaviranomainen, yleensä terveystarkastaja.
Mainonnassa tulee noudattaa markkinointiviestinnän sääntöjä; kuluttajaa/asiakasta ei saa johtaa harhaan

100 % luomua

Jotta ruoka-annoksen etuliitteenä voi käyttää luomu-sanaa, täytyy kaikkien maatalousperäisten raaka-aineiden olla 100 %:sesti luomua. Täysin luomuna valmistettavien ruokien tai aterioiden valmistuksessa voi käyttää ”ei luomuna” ainoastaan luomuasetuksen (889/2008, liitteet 8 ja 9) mukaisia tuotteita, joita ei ole saatavana luomuna. Näiden sallittujen ”ei luomutuotteiden” osuus ruoka-annoksessa saa olla enintään 5 %.

Luomu -etuliitteen käyttämisessä tulee olla varovainen, että ei johda asiakasta/ kuluttajaa harhaan. Mikäli ei ole täysin varma, että ruuan valmistuksessa käytettävät maatalousperäiset raaka-aineet (myös mausteet) ovat luomulainsäädännön mukaisia, on turvallisempaa sanoa esimerkiksi; "Lounas, jossa on käytetty luomuraaka-aineita (luomuperuna, luomuporkkana, luomujauheliha jne…)"

Ruoka-annosta, joka koostuu useammasta komponentista, kuten esim. peruna, kastike, kasvikset, liha/ kala, voi sanoa luomuannokseksi, jos KAIKKIEN komponenttien maatalousperäiset raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Samoin ateria, johon sisältyy pääruoka-annoksen lisäksi esim. juoma, leipä +levite, salaatti ja jälkiruoka, voi sanoa luomuateria/luomulounas, jos KAIKKIEN aterian osien maatalousperäiset raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Luomutuotteiden viestinnästä ja käytöstä ruokapalveluissa saat lisätietoa Portaat luomuun -ohjelman sivustolta.